پزشکی و سلامت, مطالب آموزشی

هرآنچه باید از آنفلوآنزا بدانید

آنفلوآنزا
آنچه در این مطلب می‌خوانید

آنفلوآنزا یا فلو از بیماری های ویروسی است که در فصول سرد سال و به خصوص پاییز شیوع پیدا می کند. شباهت این ویروس با سرماخوردگی و کوید ۱۹ باعث شده تا بسیاری از افراد قادر به تشخیص آن نباشند. فلو انواع مختلفی دارد که با علائم گوناگونی ظاهر می شود. به طور کلی سر درد، تنگی نفس، بدن درد و خستگی شدید از علائم شایع فلو به شمار می روند. اگر می خواهید اطلاعات بیش تری از ویروس فلو، راه های درمان و روش های پیشگیری کسب کنید، تا انتهای این مطلب مرکز تخصصی طب کار آروان را دنبال کنید.

انواع آنفلوآنزا

ویروس آنفلوآنزا (influenza) که با نام فلو (flu) نیز شناخته می شود، سالانه افراد زیادی را درگیر می کند. طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی حدود ۱ میلیارد نفر در سال به آنفلوآنزای فصلی مبتلا می شوند که از این تعداد حدود ۳ الی ۵ میلیون نفر به صورت حاد درگیر ویروس هستند.

آنفلوآنزا شامل چهار نوع A، B، C و D است که آنفلوآنزای A و B عامل همه گیری ویروس هستند.

  • نوع A: آنفلوآنزای نوع A شامل انواع مختلفی است و باعث همه گیری در جامعه می شود. نوع (H1N1) و (H3N2) در انسان ها شیوع بیش تری دارند. در سال ۲۰۰۹ (H1N1)A در سطح جهانی انتشار یافت و از همان زمان تا کنون با نام pdm09(H1N1) نیز شناخته می شود.
  • نوع B: ویروس های فلوی نوع B به دسته Yamagata یا Victoria تعلق دارند.
  • نوع C: نوع C آنفلوآنزا قدرت انتقال کم تری دارد و تنها سبب عفونت های خفیف در بدن می شود. از همین رو به عنوان یک خطر جدی محسوب نمی شود.
  • نوع D: این نوع ویروس در بین گاوها شایع است و انسان را تحت تاثیر ابتلا و ایجاد عفونت قرار نمی دهد.

علائم آنفلوآنزا

معمولاً علائم فلو در زمان ابتلا بروز پیدا نمی کند و پس از گذشت ۲ تا ۶ روز در بدن ظاهر می شود. خستگی شدید، تب و لرز، درد در عضلات و استخوان ها، سرفه های خشک، گلو درد، آبریزش بینی و سر درد از مهم ترین علائم فلو به شمار می روند که از این میان سرفه ممکن است تا ۲ هفته ادامه پیدا کند و شدت بیشتری داشته باشد.

آنفلوآنزا در افرادی که به بیماری های مزمن مبتلا هستند، موجب وخیم شدن علائم بیماری می شود. حتی ممکن است آنفلوآنزا تشدید پیدا کند و به پنومونی و سپسیس تبدیل شود. از همین رو توصیه می شود افرادی که به بیماری های مزمن مبتلا هستند، تحت درمان پزشک قرار بگیرند.

چه افرادی در معرض خطر آنفلوآنزا هستند؟

امکان ابتلا به فلو در همه گروه ها و در هر سنی وجود دارد اما کسانی که دارای شرایط زیر هستند، بیش تر در معرض ابتلا قرار دارند:

  • کودکانی که زیر ۵ سال سن دارند. طبق تحقیقات انجام شده ۹۹ درصد از مرگ کودکان زیر ۵ سال به دلیل اختلالات تنفسی ناشی از آنفلوآنزا بوده است.
  • افرادی که به بیماری های مزمن نظیر اختلالات ریوی، مشکلات عصبی، بیماری های کلیوی، بیماری های قلبی و مشکلات کبدی مبتلا هستند.
  • زنانی که باردار یا شیرده هستند.
  • افراد مسن یکی دیگر از گروه های در معرض خطر هستند زیرا با افزایش سن سیستم ایمنی بدن تضعیف می شود.
  • کسانی که در حال درمان بیماری های HIV یا سرطان هستند.

تشخیص و درمان آنفلوآنزا

فلو به واسطه معاینه بالینی توسط پزشک تشخیص داده می شود اما ممکن است ویروس خارج از نوع همه گیری باشد. از طرف دیگر برخی از بیماری ها نظیر پاراآنفلوآنزا، رینوویروس، سنسیشیال تنفسی و آدنو ویروس علائمی شبیه به آنفلوآنزا دارند. از همین رو پزشک انجام تست های تشخیص آزمایشگاهی و نمونه های تنفسی را تجویز می کند تا بتواند از تشخیص خود اطمینان حاصل کند.

درمان آنفلوآنزا شامل مراقبت های خانگی و تجویز دارو توسط پزشک است. مسکن هایی مانند استامینوفن و کدئین برای کاهش درد توصیه می شود. ریمانتادین و آمانتادین از داروهای ضد ویروسی هستند که برای آنفلوآنزای نوع A تجویز می شوند. البته استفاده از هر دارویی فقط با دستور پزشک مجاز خواهد بود. فلو ویروسی است که دستگاه تنفسی را بیش تر از سایر قسمت ها درگیر می کند، بنابراین باید از کشیدن سیگار پرهیز کنید و از مکان هایی که آلوده هستند دور شوید. همچنین می توانید از بخور دادن نیز کمک بگیرید.

استراحت و داشتن رژیم غذایی مناسب از دیگر راهکارهای درمانی برای فلو است. در دوران بیماری باید مصرف مایعات و به ویژه نوشیدنی های گرم را بیش تر کنید و در رژیم غذایی خود مصرف مرکبات و سبزیجات را افزایش دهید.

آیا می توان از این بیماری پیشگیری کرد؟

مهم ترین اقدامات جهت پیشگیری از فلو عبارتند از:

  • واکسن از روش های موثر برای پیشگیری یا کاهش خطر به شمار می رود. واکسن برای افراد مسن از تاثیر کم تری برخودار است اما بروز عوارض را کاهش می دهد و از مرگ جلوگیری می کند. اثر گذاری واکسن آنفلوآنزا برای یک مدت مشخص است، بنابراین باید به صورت سالانه تزریق شود.
  • دست های خود را چندین بار در روز بشویید زیرا دست های آلوده یکی از راه های انتقال ویروس محسوب می شود.
  • از تماس نزدیک با افرادی که به ویروس فلو مبتلا هستند، پرهیز کنید.  
  • از آنجایی که ویروس فلو در مکان های شلوغ مانند وسایل نقلیه عمومی و مدارس به راحتی انتقال پیدا می کند، حتماً هنگام عطسه و سرفه دهان خود را بپوشانید.
  • هنگامی که در بیرون از منزل هستید از تماس دست با چشم، دهان و بینی بپرهیزید.
  • اگر دارای علائم خفیفی از آنفلوآنزا هستید، در خانه بمانید تا از انتقال ویروس جلوگیری شود. 
  • سیستم ایمنی بدن خود را با رژیم غذایی مناسب و هیدراته نگه داشتن تقویت کنید تا احتمال ابتلا به ویروس کاهش پیدا کند.

سخن آخر

ویروس آنفلوآنزا معمولاً در فصول سرد سال به صورت همه گیری ظاهر می شود. از مهم ترین علائم فلو می توان به سرفه های خشک اشاره کرد. در دوران بیماری دستگاه تنفسی از سایر قسمت ها بیش تر در معرض خطر قرار دارد، بنابراین باید از مواردی مانند استنشاق دود سیگار و گرد و غبار دوری کنید و رطوبت بدن خود را با بخور دادن، مصرف مایعات و مرکبات حفظ کنید.

4.9/5 - (10 امتیاز)

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی