معاینات بدو استخدام

آنچه در این مطلب می‌خوانید
معاینات بدو استخدام | طب کار آروان

معاینات بدو استخدام و هدف از انجام آن چیست؟ اعتبار آن چقدر است؟ آزمایشات استخدامی چیست و هزینه آن برعهده کیست؟ در این مطلب به صورت کامل در خصوص این آزمایشات طب کار توضیح خواهیم داد.

هدف از انجام معاینات بدو استخدام

معاینات بدو استخدام کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که کارمند احتمالی شما می تواند شغل مورد نظر خود را با خیال راحت انجام دهد. به همین دلیل، معاینات قبل از استخدام بخش مهمی از فرآیند پذیرش به ویژه در مورد  مشاغل سخت می باشد.

اگرچه آنچه در معاینات گنجانده شده است بسته به شغل متفاوت است،  اما  یک ساختار پایه برای انجام معاینات وجود دارد. به عنوان یک کارفرما، مهم است که این معاینات شامل چه  مواردی باشد. در کسب و کار ایمنی حرف اول را می زند. بسیار مهم است که اطمینان حاصل کنید که هر کاری که می توانید برای ایمن نگه داشتن محیط کار خود انجام می دهید.

قانون آمریکا (ADA) بیان می‌کند که انجام هرگونه معاینات  قبل از پیشنهاد شغل برای یک کارفرما غیرقانونی است.  معاینات باید پس از ارائه پیشنهاد انجام شود، اما می تواند قبل از انجام وظایف روز اول باشد. اگر شاغل پس از پذیرش خود در معاینات بدو استخدام صلاحیت شروع کار را نداشته باشد، کارفرما حق قانونی دارد که ایشا ن را قبول نکند.

معاینات بدو استخدام شامل چیست؟

معاینات طب کار بدو استخدام تامین اجتماعی شامل موارد زیر میباشد:

  • آزمایش خون (سنجش فاکتورهای خونی قند،چربی و…) و آزمایش ادرار و آزمایشات تکمیلی در صورت نیاز
  • انجام تست بینایی سنجی (اپتومتری)
  • انجام تست شنوایی سنجی (ادیومتری)
  • انجام تست تنفس(اسپیرومتری)
  • انجام نوار قلب
  • معاینه توسط متخصص طب کار و اعلام نظریه نهایی

مراحل انجام معاینات استخدامی چگونه است؟

  • اولین قدم پذیرش فرد می باشد و پر کردن سوابق فردی شاغل است. ابتدا کارشناس بهداشت حرفه ای مشخصات فردی شاغل و سوابق شغلی فرد را سوال میکند و بعد بر اساس آن عوامل زیان اور شغلی را در مشاغل قبلی و فعلی  تعیین می کند و در نهایت نظریه کارشناسی خود را نوشته و مهر و امضا می کند.
  • معاینات پزشک  متخصص طب کار یا پزشک عمومی دوره دیده طب کار. پزشک بر اساس پرسشنامه معاینات شغلی، شرح حال کامل از وضعیت ارگانهای مختلف بدن  مانند چشم و گوش و پوست،قلب و عروق وریه ها، و موسکولواسکلتال می‌گیرد  و تاریخچه بیماری‌های قبلی و فعلی را سوال می کند.
  • معاینه (P/E): شامل  سنجش فشار خون، ضربان قلب  سمع قلب وریه، معاینات اسکلتی عضلانی و… با توجه به نوع شغل فرد و مواجهات محیط کار توسط متخصص طب کار یا پزشک عمومی دوره دیده انجام می‌شود.
  • ادیومتری (شنوایی سنجی):   توسط ادیولوژیست مرکز انجام می‌شود هدف از انجام ادیومتری داشتن یک اطلاعات پایه از شنوایی فرد شاغل می باشد  به ویژه اگر فرد  باید در محیط با سروصدای بالا تر از حد مجاز کار کند و از طرفی می تواند یک هشدار برای کارفرمایان  در جهت بهبود شرایط کاری  این شاغلین با انجام اقدامات لازم مهندسی و مدیریتی و… باشد.
  • اسپیرومتری (تست تنفس): اسپیرومتری به عنوان یکی از روشهای غربالگری بیماری‌های ریوی شغلی کاربرد فراوانی دارد.هدف اصلی از انجام اسپیرومتری بدو استخدام ارزیابی عملکرد ریه قبل از شروع به کار و با مقایسه آن با اسپیرومتری های دوره ای جهت تشخیص زود هنگام افت عملکرد ریه قبل از پدیدار شدن علائم بالینی در مراحل اولیه و قابل کنترل   خصوصا  در افراد در مواجهه با الاینده های تنفسی مانند گرد و غبار سیلیس و ازبست، تالک و مواجهه با بخارات رنگ ها و گازهای محرک مانند سولفید هیدروژن و بخارات اسید و قلیایی، فیوم‌های های جوشکاری و مواجهه با شوینده ها و مواد ضد عفونی کننده و… است.
  • اپتومتری (بینایی سنجی): ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ مناسب ﺑﺮاي  انجام ﺑﻴﺸﺘﺮ اﻧﻮاع ﻛﺎرﻫﺎ ﺿﺮوي اﺳﺖ درﺟﺎت ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ از ﻧﻘﺎﻳﺺ ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ وﺟﻮد دارد،  اﮔﺮﭼﻪ ﺑﺮﺧﻲ ﻣﺸﺎﻏﻞ وﺟﻮد دارﻧﺪ ﻛﻪ ﻣﻲ  ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﺎ ﺣﺪ ﭘﺎﻳﻴﻨﻲ از  ﺗﻴﺰﺑﻴﻨﻲ و ﺣﺘﻲ ﺑﺎ ﻛﻮری ﻛﺎﻣﻞ اﻧﺠﺎم ﺷﻮﻧﺪ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﭘﺎﺳﺦ دادن ﺑﻪ ﺗﻠﻔﻦ ﻳﺎ ﻛﺎر ﺑﺎ ﺻﻔﺤﻪ ﻛﻠﻴﺪﻫﺎي ﺧﺎص .اما اکثر مشاغل  ﻓﻘﻂ زﻣﺎﻧﻲ ﻗﺎﺑﻞ اﻧﺠﺎم ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ ﻛﺎﻣﻼً ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺎﺷﺪ. داﺷﺘﻦِ تیزبینی طبیعی ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ  اﻫﻤﻴﺖ را در اﻧﺘﺨﺎب ﻓﺮد ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاي ﻛﺎر دارد، اﻣﺎ ﮔﺴﺘﺮة ﻣﻴﺪاﻧﻬﺎي ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ، دﻳﺪ دوﭼﺸﻤﻲ و  دﻳﺪ رﻧﮓ ﻧﻴﺰ ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﺮ ﺗﺼﻤﻴﻢ ﮔﻴﺮي ﺗﺄﺛﻴﺮﮔﺬار ﺑﺎﺷﻨﺪ . ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ ﺳﻨﺠﻲ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻜﻲ از آزﻣﻮ ﻧﻬﺎي اﺻﻠﻲ در ﻣﻌﺎﻳﻨﺎت  ﺷﻐﻠﻲ ﻣﻄﺮح اﺳﺖ و ﺑﺴﻴﺎري از ﻣﺸﺎﻏﻞ اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎي ﻣﺸﺨﺼﻲ از ﻧﻈﺮ توانایی‌های بینایی دارﻧﺪ.  اﻫﻤﻴﺖ ﻏﺮﺑﺎﻟﮕﺮی بینایی در ﺻﻨﻌﺖ از ﻣﺪﺗﻬﺎ ﭘﻴﺶ ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪه و اﻛﻨﻮن اﻫﻤﻴﺖ ﺑﺴﻴﺎري ﭘﻴﺪا ﻛﺮده اﺳﺖ. اﻳﺠﺎد ﻣﺤﺼﻮﻻت و ﻣﺸﺎﻏﻞ ﺟﺪﻳﺪ ﻧﻴﺎزﻫﺎي ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ ﺷﻐﻠﻲ را ﺗﻐﻴﻴﺮ داده اﺳﺖ.

انواع آزمون‌های سنجش بینایی

ﻧﻮاع  آزمون‌های ﺳﻨﺠﺶ ﺑﻴﻨﺎیی ﻛﻪ ﻣﻌﻤﻮﻻً در ﻣﻌﺎﻳﻨﺎت ﺷﻐﻠﻲ ﻛﺎرﺑﺮد دارﻧﺪ، ﺷﺎﻣﻞ ﺗﻴﺰﺑﻴﻨﻲ ﻳﺎ ﺣﺪت ﺑﻴﻨﺎیی  دﻳﺪ ﻋﻤﻖ و دﻳﺪ رﻧﮓ است ﻛﻪ در زﻳﺮ ﺷﺮح داده می‌شوند.

آزمون های بینایی سنجی طب کار  

  • حدت بینایی: عوامل مختلفي بر تواناييِ سيستم بينايي براي ديدنِ جزئيات مؤثرند، مانند ميزانِ روشنايي، كنتراست، طبيعت طيفيِ نور، فاصله و اندازة شيء، زمان لازم براي ديدن شيء، خطاي انكساري، سن، توجه، ضريب هوشي، خستگي و غيره. معاينه اوليه چشم معمولاً با اندازه گيري حدت بینایی آغاز می‌شود. اندازه گيري حدت بینایی بايد در شرايط استاندارد انجام شود تا معاينه در زمانها و مكانهاي مختلف و توسط معاينه كننده هاي متفاوت نتايج يكساني داشته باشد. شرايط استاندارد براي تعيينِ حدت بینایی شامل اندازة حروف، فاصلة انجام تست، نوع چارت مورد استفاده، روشنايي و كنتراست پس زمينه مي باشد.
  • اندازه حروف: براي كاليبراسيون يك چارت بینایی، ساده ترين روش اين است كه ارتفاع حرف E مربوط به 6/60(20/200) اندازه گيري شود كه بايد 87 ميليمتر باشد. اگر فاصلة انجام تست كمتر از 6 متر باشد اين ارتفاع كمتر ميشود (مثلاً 73 ميليمتر براي 5 متر، 58 ميليمتر براي 4 متر و 44 ميليمتر براي 3 متر).
  • فاصله انجام تست: تست بینایی به طور استاندارد در فاصله 6 متر (20 فوت) از فرد انجام مي‌شود. در صورتيكه اتاق كوچك باشد ميتوان از سيستم آينه همراه با پروژكتور استفاده كرد.
  • روشنايي محيط: معمولاً چارتهای چراغ دار موجود در بازار، روشنايي در حد نرمال ايجاد می‌كنند.
  • كنتراست: ميزانِ كنتراست مورد نياز براي مشاغل معمولاً 5/2% است، اما در مشاغلی كه نياز به عملكردبینایی در کنتراست پایین وجود دارد(مثل جابجایی سطوح سفید بزرگ) کنتراست 1 درصد لازم است.
  • دید عمق: درک عمق در مشاغلی ازقبیل کارکنان بازرسی، اپراتور ماشین‌ها  مانند لیفتراک ، خیاطهاو تجهیزات متحرک  ,و برخی مشاغل حساس اهمیت خاص خود را پیدا می‌کند. سيستم بينايي ميتواند با استفاده از نشانه هاي تك چشمي و دوچشمي فاصلة بين اشيا را تشخيص دهد. با توجه به تصاوير متفاوت هر شيء در چشم، هنگامي كه اين تصاوير در مغز تركيب ميشوند، درک عمق حاصل ميشود. البته يك فرد تك چشم هم می‌تواند با استفاده از نشانه هايي مانند تفاوتهای اندازة اشيا، ميزانِ همپوشانی اشياي متعدد، سايه و روشن و غيره، عمق را درك كند.
  • دید رنگ: يک فرد با ديد رنگ طبيعي مي تواند ميليونها رنگ متفاوت را تشخيص دهد، اما براي قضاوت مطلق تنها حدود 30 رنگ را مي توان با اطمينان مشخص كرد. تشخيص رنگ به عوامل زير بستگي دارد: حالت تطابق شبكيه، منطقة تحريك شدة شبكيه، كنتراست همزمان (تشخيص رنگ تحت تأثير رنگ زمينه) و كنتراست متوالي (تشخيص رنگ تحت تأثير رنگ شیء ديده شدة قبلی).
  • دید محیطی: ساده ترين تست براي ارزيابی ميدان ديد محيطي تست confrontation است. در اين تست معاينه كننده روبروي فرد معاينه شونده در فاصلة 1 متری مينشيند، به طوري كه پشت معاينه شونده به منبع نور باشد. پشت معاينه كننده بايد پس زمينه هاي تاريك و يكنواخت داشته باشد، معاينه شونده بايد به چشم معاينه كننده خيره شود. معاينه شونده بايد به چشم معاينه كننده خيره شود. براي تست از ديسكها يا گلوله هاي 2 ، 5 و 10 ميليمتري كه به انتهاي يك ميلة حدود 60 سانتيمتريِ تيره متصل مي شوند، استفاده مي شود. در حالي كه بيمار مستقيم به چشمان معاينه كننده نگاه ميكند، شيء از محيط وارد ميدان ديد فرد ميشود و فرد به محضِ ديدنِ آن اعلام ميكند. اين كار معمولاً در 8 نصف النهار 0 ،45 ،90، 135 ،180 ،225 ،270 ،و 315 درجه انجام ميشود (در صورت عدم وجود شيء مخصوص جهت معاينه، معاينه كننده ميتواند از انگشتان دست خود استفاده كند و از معاينه شونده بخواهد كه تعداد انگشتان را بشمرد.

تست اعتیاد بدو استخدام

 از آنجایی که سن اعتیاد در کشور بسیار پایین آمده است و همچنین افراد معتاد، اعتیاد خود و مصرف مواد مخدر را انکار می کنند شناخت روشهای تست اعتیاد می‌تواند به کارفرمایان کمک کند تا بتوانند اطلاعات بیشتری را در مورد اعتیاد و وضعیت کارکنانشان به دست آورند.

تست عدم اعتیاد با خون و ادرار 

لذا یکی از آزمایشای که  قبل استخدام انجام می شود تست اعتیاد است. که شاغلین  از لحاظ مصرف مواد و الکل غربالگری  می‌شوند. بسته به قوانین و سیاست هر شرکت   این غربالگری  برای تقاضای کار درخواست می‌شود.

آزمایشات استخدامی

شامل آزمایش خون (CBC-FBS-CR-SGOT-SGPT) و آزمایش اعتیاد به صورت 5 یا 10 تست بر اساس درخواست کارفرما است. در بعضی مشاغل با مواجهات خاص یک سری آزمایشات تکمیلی هم مورد نیاز می باشد.

هزینه آزمایش طب کار ۱۴۰۱

هزینه معاینات بدو استخدام طبق مصوبه سال ۱۴۰۱:

  •  بدون آزمایش مبلغ ۲۹۰،۰۰۰ تومان
  •  با آزمایش مبلغ ۳۹۰،۰۰۰ تومان

همچنین مجموع هزینه معاینات بدو استخدام برای افراد بالای ۳۵ سال که نیاز به نوار قلب دارند مبلغ ۴۶۵،۰۰۰ تومان است.

هزینه معاینات بدو استخدام با کیست؟

قانون هزینه معاینات بدو استخدام را برعهده کارگر میگذارد البته بعضی کارفرمایان خودشان این هزینه را  تقبل می‌کنند.

مدت اعتبار این آزمایشات چقدر است؟

لازم است بدانید که مدت اعتبار آزمایشات و معاینات بدو استخدام یک سال است.

اشتراك اين مطلب در شبكه هاي اجتماعي

5/5 - (49 امتیاز)