پزشکی و سلامت, مطالب آموزشی

اگزمای پوستی در فصل پاییز؛ علائم و راه های درمان

اگزمای-پوستی-در-فصل-پاییز
آنچه در این مطلب می‌خوانید

اگزمای پوستی در فصل پاییز تشدید پیدا می کند؟ زمانی که از بیماری های فصل پاییز صحبت می کنیم، غالب افراد به یاد سرما خوردگی می افتند اما یکی از مشکلات رایج فصول سرد بیماری های پوستی است. از آنجایی که پاییز فصل سرد و خشکی به شمار می رود، رطوبت پوست کاهش پیدا می کند و مشکلاتی نظیر خشکی و التهاب ایجاد می شود. اگزما یکی از بیماری های پوستی است که باعث التهاب، سرخی و خشکی می شود. در نتیجه امکان بروز اگزما در فصل پاییز افزایش می یابد. چه کار کنیم تا در پاییز از اگزما در امان بمانیم؟ آیا راه درمانی برای اگزما وجود دارد. اگر شما هم سوالات متداولی در مورد اگزما در پاییز دارید، تا انتهای این مطلب سایت طب کار آروان را بخوانید.

اگزمای پوستی چیست و چه علائمی دارد؟

اگزما یک بیماری پوستی است که انواع مختلفی دارد و در گروه های مختلف سنی رخ می دهد. انواع مختلف اگزما شامل درماتیت آتوپیک، درماتیت استاز، درماتیت سبورئیک، درماتیت تحریک پذیر، عفونت های قارچی، درماتیت آلرژیک، گال، نورودرماتیت، نومولار می شود. اگزما بیش تر در آرنج، کف دست، صورت، پاها و پشت زانوها ظاهر می شود.

اگزما به صورت بثورات برجسته ای روی پوست ظاهر می شود و پوسته پوسته شدن پوست، ایجاد لکه های قهوه ای، التهاب، خشکی و خارش را به همراه خود دارد. شدت هر کدام از این موارد می تواند بین خفیف تا شدید متغیر باشد. در صورت عدم درمان، خارش شدت می یابد و باعث خونریزی در سطح پوست می شود.

چرا اگزمای پوستی ایجاد می شود؟

از مهم ترین دلایل ایجاد اگزمای پوستی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تغییرات فصلی: با ورود به فصول سرد سال از جمله پاییز که هوای خشکی دارد، پوست رطوبت خود را از دست می دهد و منجر به اگزمای پوستی در فصل پاییز می شود.
  • محرک های پوستی: تماس مواد شیمیایی با پوست باعث تحریک آن و ایجاد اگزما می شود. مواد شیمیایی شامل عطر، رنگ، شوینده است.
  • آلودگی محیطی: گرد و خاک، شوره حیوانات، کپک و قارچ موجود در محیط با تنفس وارد بدن می شود و سیستم دفاعی از خود واکنش نشان می دهد. این واکنش ممکن است به صورت اگزما بروز پیدا کند.
  • تغییرات هورمونی: یکی از دلایل اگزما به ویژه در زنان تغییرات هورمونی است.  بارداری یا قاعدگی ممکن است در هورمون ها تغییر ایجاد کنند.
  • استرس: استرس و اضطراب به عملکرد سیستم عصبی آسیب وارد می کند و روی پوست تاثیر منفی می گذارد که می تواند به بروز اگزما ختم شود.

درمان اگزمای پوستی در فصل پاییز

درمان اگزما شامل بخش های مختلفی نظیر روش های سنتی، نور درمانی، دارو و پمادها می شود. پر کاربردترین روش های درمانی برای اگزمای پوستی عبارتند از:

  • نور درمانی: هنگامی که بثورات اگزما رو به افزایش باشند و با درمان موضعی کنترل نشوند، نور درمانی تجویز می شود. در نور درمانی  مقادیر مشخصی از اشعه ماورا بنفش به قسمت آسیب دیده پوست فرستاده می شود تا بثورات اگزما بهبود یابند. البته ممکن است نور درمانی با عوارضی نظیر پیری زودرس و سرطان پوست همراه شود. از همین رو به عنوان آخرین روش مورد استفاده قرار می گیرد.
  • دارو: اگر اگزما به عفونت منجر شود، پزشک از آنتی بیوتیک یا تزریق داروهای بیولوژیکی برای اگزما استفاده می کند. داروهای دیگری مانند پردنیزون، متوترکسات، آزاتیوپرین برای اگزما کاربرد دارند.
  • کمپرس یخ: کمپرس یخ باعث افزایش رطوبت و خنکی پوست می شود و به جذب داروها و کرم های درمانی کمک می کند‌.
  • کرم ها: کرم های زیادی برای درمان اگزما وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به کرم های کورتیکو استروئیدی اشاره نمود. دفعات مصرف کرم توسط پزشک مشخص می شود تا پوست بیش از حد ضخامت خود را از دست ندهد.
  • طب سنتی: استفاده از روغن های گیاهی برای پوست، طب سوزنی و داروهای گیاهی از دیگر راهکارهای درمانی اگزما هستند.

پیشگیری از اگزمای پوستی در فصل پاییز

کاهش استرس، رژیم غذایی مناسب و انجام اقدامات آرامش بخش برای پیشگیری از اگزما توصیه می شود. اما در فصل پاییز باید چه اقداماتی انجام دهیم تا از اگزما در امان باشیم؟ موارد زیر جهت جلوگیری از تشدید اگزما در فصل پاییز توصیه می شود:

حفظ رطوبت پوست

هوا در پاییز خشک می شود و وسایل گرمایشی نیز هوای داخل خانه را خشک نگه می دارند. از همین رو از یک دستگاه مرطوب کننده هوا استفاده کنید تا پوست در معرض تحریکاتی نظیر خشکی و اگزمای پوستی در فصل پاییز قرار نگیرد. از استحمام روزانه با آب داغ پرهیز کنید زیرا باعث کاهش رطوبت و افزایش خشکی می شود. سعی کنید دفعات شست و شوی دست را کاهش دهید و از شوینده هایی با پی اچ خنثی استفاده کنید.

لباس مناسب

پوشاندن بدن در پاییز علاوه بر حفظ دمای تعادل از پوست نیز محافظت می کند. البته پوشش نباید به گونه ای باشد که باعث تعریق شود زیرا عرق باعث شعله ور شدن بثورات اگزما می شود. در صورت استفاده از پارچه های زبر و پشمی حتماً لباس نرمی زیر آن ها بپوشید تا پوستتان تحریک نشود.

مصرف ویتامین D

تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که مصرف ویتامین D می تواند از تشدید اگزمای پوستی در فصل پاییز جلوگیری کند. مقدار قابل توجهی از ویتامین D از نور آفتاب جذب بدن بدن می شود اما از آنجایی که نور آفتاب در پاییز و زمستان کم تر است، باید از طریق مکمل ها، این ویتامین را مصرف نمود.

رژیم غذایی مناسب

تحقیقات انجام شده نشان می دهد که یکی از عوامل اگزما حساسیت های غذایی هستند. مواردی نظیر تخم مرغ، کلم بروکلی، ادویه ها و سویا اگزما را شدیدتر می کنند. مصرف پروبیوتیک ها و غذاهای حاوی امگا ۳ قادر به کاهش شدت اگزما و یا پیشگیری از آن هستند.

سخن پایانی

پاییز از دیدگاه طب سنتی دارای طبع سرد و خشک است و همین مورد علاوه بر خشکی بدن باعث کاهش رطوبت پوست می شود. اگزما یکی از بیماری هایی است که با فرا رسیدن پاییز تشدید می یابد. اگزمای پوستی در فصل پاییز باعث ایجاد لکه های برآمده، خارش، التهاب و خشکی روی سطح پوست می شود. درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد اما راه هایی برای پیشگیری و کنترل اگزما وجود دارد.

4.8/5 - (6 امتیاز)

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی