قوانین بیمه, مطالب آموزشی

غرامت دستمزد ایام بیماری را چگونه دریافت کنیم؟

غرامت-دستمزد-ایام-بیماری-را-چگونه-دریافت-کنیم؟
آنچه در این مطلب می‌خوانید

غرامت دستمزد ایام بیماری ساز و کاری است که از سوی سازمان تامین اجتماعی برای یک سری از افراد که به واسطه محیط کار یا هر چیز دیگری دچار آسیب و بیماری موقتی شده اند، به آن ها پرداخت می شود. از آنجایی که بیمار توانایی کار کردن را ندارد، سازمان تامین اجتماعی بخشی از درآمد وی را در دوران نقاهت برای او در نظر می گیرد. دریافت دستمزد دوران بیماری مستلزم شرایط و مدارکی است که در ادامه این مطلب سایت مرکز تخصصی طب کار آروان جزئیات هر یک از موارد را ذکر می کنیم.

شرایط دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری

در صورت رعایت شرایط زیر فرد بیمه شده می تواند غرامت ایام بیماری را دریافت کند:

  • بیمه شده نباید به صورت دائمی از کار افتاده شود. در صورت از کار افتادگی دائمی باید از روش دیگری اقدام به دریافت دستمزد کند.
  • متقاضی هیچ مزد یا حقوقی از طرف کارفرما دریافت نکند.
  • استراحت پزشکی بیمار توسط پزشک مربوطه تائید شده باشد. تا زمان معین شده از طرف پزشک بیمه شده قادر به گرفتن دستمزد است.
  • بیمه شده در دوران بیماری از کار اخراج نشود یا استعفا ندهد.  
  • بیمه شده در زمان اعلام بیماری در کار حضور داشته باشد یا دارای مرخصی استحقاقی باشد.  

نحوه محاسبه غرامت دستمزد ایام بیماری

طبق قانون تامین اجتماعی همه افراد به صورت یکسان غرامت دریافت نمی کنند. میزان حقوق، وضعیت تاهل و تجرد و… برای تعیین غرامت دخیل هستند. همچنین برای افرادی که متاهل هستند یا از افراد تحت تکلف حمایت می کنند، سه چهارم آخرین حقوق روزانه وی پرداخت می شود و برای افرادی که مجرد هستند و سرپرستی شخصی را بر عهده ندارند، غرامت برابر نصف آخرین حقوق روزانه آن ها است.

جهت محاسبه آخرین حقوق روزانه بیمه شده، مجموع دستمزد یا حقوق کسر حق بیمه او را در ۹۰ روز پیش از استراحت بر روزهای کارکرد او تقسیم می کنند و حاصل به دست آمده مبنای تعیین غرامت دستمزد دوران بیماری محسوب می شود.

مدارک لازم برای غرامت ایام بیماری

برای دریافت غرامت به گواهی های مختلفی نیاز دارید که در همگی آن ها باید نوع بیماری و مدت استراحت اعم از منزل یا بیمارستان به صورت دقیق مشخص شود.

مدارک دریافت خسارت از بیمه

گواهی استراحت پزشکی: گواهی استراحت باید از سوی پزشک معالجه کننده مهر و امضاء شود. دریافت گواهی پزشکی دارای شرایط زیر است:

  • مدت استراحت در هر دوره باید از ۷ روز کم تر باشد و جمع دوره های استراحت در طول ۱ سال نباید بیش تر ۱۵ روز شود.
  • در صورتی که مدت ذکر شده در گواهی بیش تر از ۷ روز باشد، باید توسط پزشک معتمد تایید شود.
  • اگر جمع گواهی های استراحت در ۱ سال بین ۱۵ تا ۶۰ روز باشد، باید تائیدیه پزشک را داشته باشد.
  • در صورت افزایش مدت استراحت به بیش از ۶۰ روز در طول سال تائیدیه باید از شورای پزشکی اخذ شود.
  • گواهی کارفرما: کارفرما باید در گواهی خود ذکر کند که بیمه شده در دوران بیماری مشغول به کار نبوده و حقوقی دریافت نکرده است.
  • تائیدیه مراجع پزشکی سازمان: مراجع پزشکی سازمان تامین اجتماعی گواهی استراحت بیمه شده را به تائید نهایی می رسانند.
  • دفترچه درمانی: یکی دیگر از مدارک مورد نیاز برای دریافت دستمزد ایام بیماری دفترچه درمانی بیمه شده است.

زمان دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری

به طور کلی زمان پرداخت غرامت ۴ روز پس از استراحت پزشکی است اما اگر بیمه شده از یکی از موارد زیر برخوردار باشد، غرامت از همان روز استراحت به وی تعلق می گیرد:

  • بیمار بخشی از دوران نقاهت یا تمام آن را در بیمارستان گذرانده باشد.
  • در صورتی که استراحت به دنبال بیماری قبلی تجویز شده باشد.
  • استراحت بیمه شده به دلیل بیماری حرفه ای (ناشی از عوامل شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی یا ارگونومی در محل کار) باشد.
  • در مواردی که طبق مقررات اعمال شده کارفرما حقوق ۳ روز ابتدایی بیمه شده را پرداخت کرده باشد.

نحوه دریافت غرامت

برای دریافت دستمزد در زمان بیماری، نخست باید گواهی استراحت پزشکی و دفترچه درمانی را به یکی از شعبه های سازمان تامین اجتماعی ارائه دهید. گواهی پزشکی باید از طرف مراجع پزشکی سازمان تایید شود.

در صورت تایید مراجع پزشکی فرد قادر به دریافت غرامت خواهد بود و سازمان تامین اجتماعی میزان دستمزد وی را بر اساس آخرین مزد روزانه وی محاسبه می کند و در دوران بیماری حقوقی برای وی پرداخت می شود.

دریافت خسارت- بیماری کارگران

سوالات متداول

همان طور که دیدید دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری شرایط و ضوابطی دارد که با رعایت آن ها می توان دستمزد را دریافت کرد. در این بخش به سوالات رایج بیمه شدگان می پردازیم تا ابهامات برطرف شود.  

  • آیا همه بیماران می توانند غرامت بگیرند؟ اگر فرد بیمه شده تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی باشد و به صورت موقتی بیمار شود، می تواند از قانون دریافت غرامت در ایام بیماری استفاده کند.
  • آیا با جراحی زیبایی می توان غرامت گرفت؟ دستمزد ایام بیماری به جراحی های زیبایی تعلق نمی گیرد بنابراین اگر بیمه شده به دلیل عمل زیبایی به صورت موقت قادر به کار کردن نباشد، حقوقی در این دوران دریافت نمی کند.
  • آیا بیمار از کارفرما نیز حقوق می گیرد؟ خیر در صورتی که فرد در دوران بیماری کار کند و علاوه بر غرامت، حقوق بگیرد، مجرم شناخته می شود.
  • غرامت بیمارانی که بیش از یک جا کار می کنند، چگونه است؟ اگر بیمه شده چند کار داشته باشد، غرامت با توجه به مجموع حداکثر حقوق وی تعیین می شود. البته نباید در هنگام بیماری در هیچ یک از کارها شرکت داشته باشد.

سخن آخر

هنگامی که فردی دچار بیماری یا آسیب دیدگی می شود، در این شرایط یا به طور کلی نمی تواند کار خود را ادامه دهد یا به مدت معینی بیکار می شود. در حالت دوم سازمان تامین اجتماعی برای جبران حقوق وی، وجوهی را تحت عنوان غرامت دستمزد ایام بیماری به بیمه شده می دهد. این غرامت با توجه به شاخصه های گوناگون تغییر پیدا می کند و برای همه یکسان نیست. اگر فرد بیمه شده تحت تکلف بیمه تامین اجتماعی باشد، با ارائه مدارک مورد نیاز و رعایت قوانین ذکر شده می تواند در ایام بیماری از غرامت دستمزد استفاده نماید.

5/5 - (1 امتیاز)

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی